home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
De eerste dag
Edukans Actieplatform
Maandag 14 oktober De eerste schooldag....We gaan vandaag al vroeg uit bed. Om 05:15 uur gaat de wekker en om 05:50 uur zitten we met e...

De eerste dag

Maandag 14 oktober

De eerste schooldag....

We gaan vandaag al vroeg uit bed. Om 05:15 uur gaat de wekker en om 05:50 uur zitten we met elkaar aan het ontbijt. Iedereen is vol verwachting en er wordt al druk gekletst.

Om 06:30 vertrekken we naar de drie scholen. We zijn in drie groepen verdeeld met schoolleiders, studenten en leerkrachten door elkaar.

Op de scholen is een warm ontvangst met een vlaggenparade en zegening. We merken dat wij het spannend vinden en dat geldt ook voor onze Surinaamse collega’s. De kinderen kijken ons bewonderend aan.

De lessen beginnen en wij krijgen een rondleiding door de directrice. Alle klassen worden bezocht en handen worden geschud. Daarna worden we verdeeld en gaan we naar onze ‘eigen’ groep. In deze groep zijn we een hele week.

We hebben vandaag veel geobserveerd en af en toe al een handje geholpen. We zien overeenkomsten, maar zeker ook veel verschillen met thuis.

In gesprekken met de leerkracht merken we dat ze oog hebben voor het individuele kind.

De uitvoering van de lessen daarentegen is heel klassikaal, ten opzichte van ons onderwijs in Nederland.

Om 13:00 is de school uit en is er tijd om na te praten met onze Surinaamse collega’s. Ook wordt er samen iets gegeten.

We stappen om 14:30 de bus weer in, vol met verhalen. De bus stopt bij de volgende school en het is fijn om de anderen weer te zien. Een flink gekakel volgt!

Terug bij Asewa Otono is er even tijd voor onszelf. Dan staat er een vergadering op het programma, waar iedereen in een minuut zijn verhaal mag delen. Dat redt niemand… Iedereen is vol van vandaag.

Na het eten gaan de schoolgroepen uiteen om de workshops van morgen voor te bereiden.

Daarna duiken we op tijd ons bed in voor weer een frisse nieuwe leerzame dag.

Groetjes, Marleen en Kayleigh

Media bij bericht (6)

Reacties (3)

 • José Bulthuis
  2 jaar geleden
  Wat een indrukken en leuk verhaal!! Succes allemaal!

  Reactie rapporteren

 • Hedlund
  2 jaar geleden
  Mooi al die ervaringen tot nu toe! En er gaan er ws nog heel veel volgen!

  Reactie rapporteren

 • Sjoukje
  2 jaar geleden
  Super leuk om jullie ervaringen zo te volgen! Heel veel plezier gewenst!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen